04/08/2021

Νέα υποχώρηση κάτω από το 1,40% το επιτόκιο των ομολόγων

Ανοδικά κινείται σήμερα η αγορά ομολόγων με βασικό μοχλό το ΔΝΤ και την προειδοποίηση που απηύθυνε για την αύξηση του κινδύνου στις αγορές εταιρικών ομολόγων.

Άμεσο αποτέλεσμα ήταν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στα κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα να ευνοηθούν αρκετές αγορές κυρίως της περιφέρειας.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί, μετά από επτά ημέρες, κάτω από το επίπεδο του 1,4% και να κυμαίνεται νωρίς το απόγευμα στο 1,38%.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το 40% του συνολικού εταιρικού χρέους στις μεγάλες οικονομίες θα μπορούσε να θεωρηθεί “επικίνδυνο” σε μια άλλη παγκόσμια ύφεση που θα είναι πιο βαθειά από εκείνη που καταγράφηκε στην οικονομική κρίση του 2008-2009.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 13 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 7ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,40% από 1,42% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,38% να διαμορφωθεί στο 1,78% από 1,87% χθες.

Αγορά Συναλλάγματος

   Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 11049 δολ. από το επίπεδο των 1,1033 δολ που άνοιξε η αγορά.

   Η εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου για αναθεωρημένο σχέδιο αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ έχει συμβάλει στην ανοδική κίνηση της στερλίνας και του ευρώ έναντι του δολαρίου.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,338%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,386%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,425% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,473%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1025 δολ.