[current-date]

Μεγάλη ανταπόκριση στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πεντέλης- Μελισσίων για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Πολύ ικανοποιητική ήταν η προσέλευση και η συμμετοχή στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πεντέλης – Μελισσίων, που έγινε την Τρίτη (14/1) το απόγευμα, με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

To κεντρικό σύνθημα ήταν: «Όχι στον πόλεμο που γεννάει την προσφυγιά- Όχι στο ρατσισμό-Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-μετανάστες- Κοινοί αγώνες ντόπιων και ξένων ενάντια στους κοινούς μας εχθρούς» 

Η εκδήλωση αποφασίστηκε και οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Κατοίκων με την στήριξη και την συνδρομή πολλών συλλογικοτήτων από τις γειτονικές περιοχές, στον απόηχο των ρατσιστικών απόψεων και εκδηλώσεων που είδαμε το τελευταίο διάστημα να εκτυλίσσονται στην περιοχή, με αφορμή την μεταφορά εφήβων προσφύγων.

Την προσπάθεια στήριξαν, επίσης, εκπρόσωποι από σωματεία εργαζομένων, Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων και μαθητές που συμμερίζονται την ανάγκη να αποκρουστεί ο ρατσιστικός-φασιστικός οχετός και να φτιαχτεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο, αναγκαίο τόσο σαν ανάχωμα στον φασιστικό λόγο, όσο και για τους κοινούς αγώνες που πρέπει να δωθούν.

Τόσο το πάνελ των ομιλητών, πλαισιωμένο  με ανθρώπους από το χώρο της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του τύπου, με πείρα και ενασχόληση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και οι παρεμβάσεις από το ακροατήριο, προσπάθησαν να φωτίσουν πτυχές του ζητήματος, να αποδομήσουν το φασιστικό-ρατσιστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο, να αναδείξουν τις πραγματικές αιτίες και τους υπαίτιους, να ανιχνεύσουν τρόπους κοινής γλώσσας και συνεννόησης. Τέλος –και κυρίως- επιχείρησαν να χαράξουν ένα πλαίσιο για μια αριστερή πολιτική στάση και κοινή δράση.

Όσον αφορά τους ομιλητές, η  δρ. Εύη Βουλγαράκη-Πισίνα, με την ιδιότητά της ως ΕΔΙΠ της Θεολογικής Αθηνών, ανέτρεψε τα ιδεολογήματα και την κινδυνολογία της ξενοφοβίας που εστιάζουν στο γνωστό αντιδραστικό σύνθημα «διατήρησης της ταυτότητας», τα οποία συχνά επικαλούνται τη θρησκεία, την ίδια ώρα που αλλοιώνουν και παραχαράσσουν τον πυρήνα της χριστιανικής πίστης που είναι η αγάπη προς όλους, και ιδίως κάθε άνθρωπο σε ανάγκη. Εστίασε, επίσης, στην αναγκαιότητα ενός μεγάλου αντιπολεμικού μετώπου, ειδικά σήμερα που πολεμικά σχέδια φουντώνουν και σύννεφα πολέμου μας κυκλώνουν, τονίζοντας ότι η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών είναι ο μόνος δρόμος για να μπει φρένο στα σχέδια αυτά.

Από το χώρο της εκπαίδευσης, στο πάνελ συμμετείχαν η Νάγια Κοκμοτού, δασκάλα στο διαπολιτισμικό σχολείο της Ν.Ιωνίας και ο Στέφανος Γανωτής, που υπήρξε συντονιστής εκπαίδευσης στο κέντρο προσφύγων στη Μαλακάσα. Μετέφεραν τις εμπειρίες τους και τα συμπεράσματά τους τόσο όσον αφορά αυτό καθαυτό το δύσκολο έργο της εκπαίδευσης προσφύγων, όσο και την πολιτική διάσταση του ζητήματος, καταγγέλλοντας τη διαχρονική υποκριτική στάση όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Με αυτό δεδομένο, μοιράστηκαν τον πολύ σοβαρό προβληματισμό γύρω από τη σχέση της αριστεράς και του κινήματος αλληλεγγύης με το θεσμικό-κυβερνητικό σύστημα διαχείρισης, αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα των άθλιων συνθηκών πίσω από το ψευτο-παρηγορητικό προσωπείο κυβερνήσεων και ΜΚΟ.

Από το χώρο του τύπου, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης, συντάκτης της Εφημερίδας των Συντακτών, με πολυετή ασχολία στο σχετικό ρεπορτάζ, εστίασε στις πολιτικές και θεσμικές πλευρές του ζητήματος, τεκμηριώνοντας με στοιχεία όλα τα παραπάνω. Κατέδειξε ως εξίσου αναγκαία την αποκάλυψη και την απόκρουση της συστηματικής προσπάθειας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, άλλοτε με τερατολογίες που διαδίδονται, άλλοτε ακόμα και με την απόκρυψη -ωραιοποίησή της ,αναλόγως την πηγή και τη σκοπιμότητα. Όλα τα μέσα με στόχο τον αποπροσανατολισμό, τη διατήρηση της άγνοιας στον κόσμο και την συνακόλουθη υποδαύλιση αισθημάτων φόβου και μίσους, αποκρύπτοντας και συγκαλύπτοντας τον πραγματικό ένοχο, τον πραγματικό κοινό εχθρό.

Πολύ σημαντική ήταν, επίσης, η συμβολή όλων των παρευρισκομένων, που με τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν διαφορετικές πλευρές του ζητήματος, έθεσαν σοβαρούς πολιτικούς προβληματισμούς, αλλά και επιβεβαίωσαν την θέλησή τους να στηριχθεί και να συνεχιστεί ο κοινός αγώνας. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε και υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα, με τα παρακάτω βασικά σημεία:

«Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας κατοίκων Πεντέλης – Μελισσίων στις 14-1-2020 στο Πολιτιστικό κέντρο Μελισσίων , επικυρώνουμε κατά πλειοψηφία το ακόλουθο ψήφισμα: 

  • Καταδικάζουμε τις πολιτικές εκείνες που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο είναι υπεύθυνες για τους πολέμους που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες 

  • Καταδικάζουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

  • Στεκόμαστε δυναμικά αλληλέγγυοι και καλωσορίζουμε στην περιοχή μας τους πρόσφυγες και μετανάστες  

  • Ζητάμε από την Δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε δομές που εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ένταξης στην τοπική κοινωνία  

  • Καλούμε όλους τους ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες της περιοχής να κινητοποιηθούν ώστε η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας να γίνει πράξη».