25/10/2021

Κόκκινος συναγερμός στην Πυροσβεστική: Αυξημένη επιφυλακή σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία βρίσκεται επί ποδός υπό τον φόβο εκδήλωσης νέων επικίνδυνων πυρκαγιών την Κυριακή σε πολλές περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε τρεις περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα:

  • Στην περιφέρεια Αττικής

  • Στην Στερεά Ελλάδα (Εύβοια, Βοιωτία) 

  • Στην Πελοπόννησο (Κορινθία, Αργολίδα)

 

Τις τελευταίες 24 ώρες, εξάλλου, εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 56 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Επίσης, συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των περιφερειών και των ΟΤΑ.

Η σοβαρότερη εξ αυτών ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στο Μεσόκαμπο Σάμου, όπου απειλήθηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν ξενοδοχεία, με τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται προς ασφαλές σημείο. Ανησυχία προκάλεσε νωρίτερα το Σάββατο το πύρινο μέτωπο στην περιφερειακή Αιγάλεω, πλησίον της λεωφόρου ΝΑΤΟ. Εκεί, μάλιστα, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε.

Για τις περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Από την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

• Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.