[current-date]

Κορονοϊός: Η διασπορά πανικού, το βρεγμένο σφουγγάρι και τα γάντια του καλού ψήστη

Πολύ φοβάμαι πως είναι ήδη αργά για την περίπτωσή μας.

Δεν χρειάζεται να καταγραφεί κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, ούτε να μετρήσουμε ασθενείς. Μπορούμε να προκαλέσουμε εμείς τα θύματα…θα βοηθήσει άλλωστε για να ψαρέψουμε περισσότερους αναγνώστες!

Εδώ και μερικές ώρες, πολλαπλασιάζονται τα δείγματα της εύκολης τρομο-δημοσιογραφίας: Ελλειψη από μάσκες στα φαρμακεία, Οι Κινέζοι Aγοράζουν Mαζικά Mάσκες από την Ελλάδα και τις Tαχυδρομούν στην Κίνα, Μαζική Zήτηση για Προστατευτικές Μάσκες κ.λ.π. 

Είναι μερικοί από τους τίτλους για τους οποίους μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Ολίγον κοροϊδεύοντας, ολίγον κινδυνολογώντας, θα βγει το μεροκάματο.

Για να μην παριστάνω, όμως, το πνεύμα αντιλογίας, σήκωσα προ ολίγου το τηλέφωνο και κάλεσα ένα φίλο γιατρό, ωτορινολαρυγγολόγο στην ειδικότητα – με σημαντική εμπειρία.

Η ερώτησή μου:Είναι απαραίτητο ή έστω χρήσιμο να φορέσουμε όλοι από μία μάσκα και να βγούμε στο δρόμο, όπως το ζευγάρι που πέτυχα προχθές το μεσημέρι στον διάδρομο ενός σούπερ μάρκετ στη Νέα Ερυθραία; Μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρω; 

 Η απάντηση του γιατρού:Μάσκα έχει νόημα να φοράμε για προληπτικούς λόγους, όταν εργαζόμαστε ή αναγκαζόμαστε να βρεθούμε σε χώρους όπου υπάρχει ενδεχόμενο συγκέντρωσης ασθενών ή ”υποψήφιων” ασθενών. Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία, εμείς οι γιατροί. Ή εσύ, εάν έρθεις για να περιμένεις κάποιες ώρες στο διάδρομο ή στα εξωτερικά ιατρεία. 
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή τον κορονοϊό, αλλά μία έξαρση της γρίπης και του Η1Ν1, που πράγματι είναι σοβαρός κίνδυνος ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες.

Ανέφερα στον ίδιο γιατρό, ότι πάντως υπάρχουν πολλοί που φαντάζονται ή πιστεύουν, ότι με τη μάσκα είναι περισσότερο ασφαλείς, έστω και επηρεασμένοι από θεωρίες συνωμοσίας. Γέλασε.

Και μου θύμισε ότι τα πράγματα είναι συχνά περισσότερο απλά από όσο δείχνουν: 

– Οι πρώτοι που θα τρέξουν για τη μάσκα στην περίπτωσή μας, είναι οι ίδιοι που φοράνε τις μάσκες με άπλυτα χέρια και κατόπιν, ανεβοκατεβάζουν τη μάσκα στο πρόσωπό τους επίσης χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.

– Αυτοί οι ίδιοι, μοιάζουν λίγο με τους σερβιτόρους, που πιάνουν ένα κακορίζικο σφουγγάρι ή πετσετάκι και σκουπίζουν με μανία το τραπέζι όταν καθίσεις. Και στην συνέχεια, με τα χέρια ελαφρώς βρεγμένα από το ίδιο σφουγγάρι, κόβουν το ψωμί και σου το σερβίρουν υπερήφανοι, τοποθετώντας με τάξη μαχαιροπήρουνα ή τα ποτήρια στο τραπέζι σου.

–  Υπάρχει και τρίτο παράδειγμα. Είναι οι υπάλληλοι σε κάτι πολυσύχναστα σαντουϊτσάδικα, οι οποίοι φοράνε γάντια για λόγους καθαριότητας, ψήνουν επιμελώς το τοστ και μετά παίρνουν με τα γάντια το χαρτονόμισμα για να σου επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο και τα ρέστα!

Όσο αφελείς και αν είμαστε ως αναγνώστες, όσο εύκολα θύματα και αν μας θεωρούν, κάποια στιγμή πρέπει να θυμόμαστε πως υπάρχει κοινή λογική.

Το πρόβλημα είναι ότι η μάσκα δεν συγκρατεί τις υπερβολές – να μην πω ανοησίες – που θα ακούσουμε τις επόμενες ημέρες και ώρες.