20/10/2021

Κατέρρευσε η παραλία της Νέας Ηράκλειας στη Χαλκιδική

Σε πλήρη αποσάθρωση βρίσκεται ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής, εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και οδηγώντας σε οικονομικό μαρασμό τον οικισμό του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Η άλλοτε δημοφιλής παραλία που αποτελούσε πόλο έλξης για τους παραθεριστές κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, από την οποία απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα, διαβρώνεται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών και της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από τα όρια της Επανομής (περιοχή «Μπονάτσα-Ντουράκι») μέχρι τα όρια της Καλλικράτειας (περιοχή «Σαχάρα»), δηλαδή σε περιοχή περίπου τριών χιλιομέτρων με κατοικίες και καταστήματα.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες το πλακόστρωτο του πεζοδρομίου σε πολλά σημεία έχει καταρρεύσει, γεμίζοντας μπάζα τη θάλασσα και τα κιγκλιδώματα είναι σκουριασμένα.

 

 

 

Δραματική έκκληση των κατοίκων

Τα σοβαρά προβλήματα και ο κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών αποτυπώνονται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στην επιστολή που απέστειλε στον δήμαρχο Νέας Προποντίδας η επιτροπή κατοίκων της περιοχής.

Όπως αναφέρουν, «την τελευταία 10ετία, η παράνομη και ασύδοτη αμμοληψία, οι παρεμβάσεις στο περιβάλλον χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και η μη έγκαιρη λήψη μέτρων, επέτειναν το φαινόμενο της διάβρωσης της ακτής από την θάλασσα». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι σε πολλά σημεία η θάλασσα να έχει φτάσει στα όρια του δρόμου, ο οποίος πλημμυρίζει κάθε φορά που βρέχει, ενώ έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα το νερό να γίνεται μη πόσιμο, να ξεραίνονται δέντρα και να απειλούνται τα θεμέλια των κτισμάτων.

«Σε μια πανέμορφη παραλία προ 20ετίας και παλαιότερα, από όσο θυμούνται οι γηγενείς, οι παραθεριστές αλλά και οι επισκέπτες – τουρίστες του παρελθόντος, κανείς δεν μπορεί χωρίς κίνδυνο να κολυμπήσει πλέον σε αυτήν και έχει σχεδόν εξαφανισθεί.

Τα καταστήματα που έβγαζαν τραπέζια για τους θαμώνες στην παραλία έχασαν την πελατεία τους ενώ η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους πολίτες.

Αν συνυπολογιστεί με όλα τα παραπάνω η έλλειψη  φωτισμού στο μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής οδού, η οποία παρεπιπτόντως εμφανίζεται στους χάρτες ως «Ανώνυμη», όλη η κατάσταση παραπέμπει σε παντελή αδιαφορία και εγκατάλειψη», τονίζουν οι κάτοικοι, οι οποίοι ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της διάβρωσης είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2005, οπότε ο τότε Δήμος Καλλικράτειας αποφάσισε να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης, με την οποία θα προσδιορίζονταν τα απαιτούμενα έργα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Ωστόσο, 15 χρόνια μετά, διάστημα κατά το οποίο το πρόβλημα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, δεν έχουν εκδοθεί οι άδειες για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η σημερινή κατάσταση

Σήμερα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου, η επιβλέπουσα υπηρεσία και ο μελετητής βρίσκονται σε συνεργασία για τη σύνταξη του συγκριτικού πίνακα εργασιών της μελέτης για την εκπόνηση εκ νέου των περιβαλλοντικών μελετών για τις περιοχές «Ν. Ηράκλεια» (μήκος ακτής 1.700 μέτρα), «Κάμπινγκ Αιγέας» (800 μ.), «Γεωπονικά» (500 μ.), «Δελφίνια» (550 μ.) και «Σωζόπολη» (350 μ.).

«Είναι ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», δήλωσε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς, ο οποίος παραδέχεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. «Πλέον έχει οριοθετηθεί ο αιγιαλός και περιμένουμε να εγκριθούν οι άδειες και να δώσει εντολή η υπηρεσία στον μελετητή να προχωρήσει. Τους βρήκα, τους ξαναβρήκα, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Πηγή: grtimes.gr