20/01/2022

«Καζάνι που βράζει» το προσφυγικό- μεταναστευτικό

Σε «καζάνι που βράζει» εξελίσσεται το μεταναστευτικό- προσφυγικό, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων σε περιοχές της χώρας όπου μεταφέρονται μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά, τα οποία συνεχίζουν να τελούν υπό πίεση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε πως «το τελευταίο τετράμηνο είχαμε 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών». Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση προσφύγων και μεταναστών, σημείωσε πως η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. «Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα» πρόσθεσε. Αντίστοιχα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό, προσθέτοντας πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα. Όπως σημείωσε, «γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Συντονισμένα και οργανωμένα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μητσοτάκης: «Καμιά χαμένη ζωή στο Αιγαίο, αλλά και καμιά σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο»

Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή των Γιαννιτσών, όταν ομάδα περίπου 35-40 ατόμων έκανε μπλόκο, παρεμποδίζοντας δύο λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν σε παράδρομο, που οδηγούσε σε ξενοδοχείο της περιοχής. Χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε τελικά τα λεωφορεία να φτάσουν στον προορισμό τους ακολουθώντας εναλλακτική διαδρομή.

 

 

Επίσης τα ξημερώματα, στην περιοχή των Σερρών, ομάδα ατόμων θέλησε να παρεμποδίσει λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχείο του Σιδηροκάστρου. Τελικά, και πάλι με τη συνδρομή της Αστυνομίας, τα λεωφορεία έφτασαν στον προορισμό τους ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα. Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος των νέων διοδίων του Στρυμωνικού (που δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία), στον κάθετο άξονα της Εγνατίας.

 

 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα: 58 αιτούντες άσυλο είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσουν το απόγευμα της Κυριακής από τη Λέσβο για τον Πειραιά, ενώ έχει προγραμματιστεί η μετακίνηση άλλων 115 την ερχόμενη Τετάρτη.

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις κατά και υπέρ της έλευσης και εγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη: Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του seleo.gr και του thestival.gr, στον Λευκό Πύργο διοργανώθηκε συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, με αντιεξουσιαστές να διοργανώνουν αντισυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δ. Γούναρη.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να αποφευχθεί συνάντηση των δύο συγκεντρώσεων.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)