29/01/2022

Θεσμοί: Θετική έκθεση για την Ελλάδα με έναν… αστερίσκο

Σε ένα “μικρό” δημοσιονομικό πρόβλημα στον προϋπολογισμό του 2020 “στέκονται” οι Θεσμοί στην έκθεση που καταρτίζουν μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Στα άλλα σημεία φαίνεται ότι δεν υπάρχουν παρεκλίσεις από το πρόγραμμα, ενώ τη τέταρτη αξιολόγηση μετατίθεται για τον Δεκέμβριο και σίγουρα μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

«Έχουμε στα χέρια μιας μια προκαταρκτική έκθεση των θεσμών, η οποία είναι θετική, αλλά εντοπίζει -όπως έχει γραφτεί- δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.
Αυτό είναι ορθό και αναμένουμε βεβαίως να αντιμετωπιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα» ανέφερε ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στον Τύπο, στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνόδου του Eurogroup, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη, στο Λουξεμβούργο.

Και συνέχισε λέγοντας, ότι «η Ελλάδα κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της με κάλυψη του κενού ως τις 15 Οκτωβρίου», δηλαδή έως την ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να αποστείλει το Προσχέδιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Εξαμήνου.  

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, προχωρά η διαδικασία έγκρισης της πρόωρης αποπληρωμής, μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ: «Ο ESM αποδέχεται άρση του δικαιώματός του, για ισόποση αποπληρωμή των δικών του δανείων».

Επανέλαβε την ανακοίνωση του Εurogroup, ότι το ελληνικό ζήτημα (δηλαδή η 4η αξιολόγηση) αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου (αφού τα πορίσματα έχει ανακοινωθεί ότι αναμένονται το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου).  Όσο για  τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης, βασικό της ζήτημα αποτελεί ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, ανέφερε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνόδου το Eurogroup σε συνήθη σύνθεση αναμένεται να συζητήσει:

– Τραπεζική ένωση – θέματα της Ευρωζώνης

α) Δέκατη ακρόαση του Προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ

β) Έκθεση δραστηριοτήτων του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης

– Θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση – Εξελίξεις της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη

– Προετοιμασία των διεθνών συναντήσεων: Εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών

– Πορτογαλία – Δέκατη αποστολή μεταπρογραμματικής εποπτείας
Διάφορα
α) Διαδικασία επιλογής για τον διορισμό νέων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ

β) Τελευταία αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη

Το Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση αναμένεται να συζητήσει:

– Δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας