01/12/2021

Η ΕΛ.ΑΣ. βραβεύει τον αστυνομικό που συνέβαλε στη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη

Πέντε χρόνια μετά τη σύλληψη του αρχηγού του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκου Μαζιώτη, η Αστυνομία βραβεύει με το αστυνομικό αριστείο ανδραγαθίας τον υπαρχιφύλακα Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Τον αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψη Μαζιώτη.

Η απονομή του μεταλλίου θα γίνει στη λέσχη του Αστυνομικού Μεγάρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. Το μετάλλιο  θα επιδοθεί παρουσία μελών της οικογένειάς του, επίσημων προσκεκλημένων και όλων των Διοικητών των Αστυνομικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχο Γεώργιο Μιχαλόπουλο.

Η απονομή πραγματοποιείται έπειτα από απόφαση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, μετά από πρόταση της τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη,  Όλγας Γεροβασίλη.

Το χρονικό

Ήταν ένα ζεστό μεσημέρι της 16ης Ιουλίου του 2014 στο κέντρο της Αθήνας. Ο αρχηγός του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκος Μαζιώτης, εντοπίζεται από αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής στο Μοναστηράκι, παρότι φοράει περούκα και έχει αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του. Βγαίνει από το σταθμό του Μετρό και κινείται πεζός. Αμέσως, ειδοποιείται το κέντρο επιχειρήσεων και φτάνει στο σημείο ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Στην ΕΛ.ΑΣ. έχει σημάνει συναγερμός.

Ο Μαζιώτης βγαίνει από κατάστημα και εκεί οι αστυνομικοί του ζητούν να παραδοθεί. Τότε, πυροβολεί μία φορά εναντίον τους και εκείνοι ανταποδίδουν τα πυρά. Ο καταζητούμενος τρέχει προς την πλατεία Μοναστηρακίου. Ακολουθούν νέοι πυροβολισμοί, κατά τους οποίους τραυματίζονται ελαφρά δύο τουρίστες, ένας από την Αυστραλία και ένας από τη Γερμανία. Στο πιο τουριστικό σημείο της πρωτεύουσας επικρατεί πανικός.

Η καταδίωξη συνεχίζεται μέχρι την οδό Μητροπόλεως, όπου ο Μαζιώτης εγκλωβίζεται. Πυροβολεί ξανά και τραυματίζει έναν ειδικό φρουρό. Τότε, ένας άλλος αστυνομικός πυροβολεί εναντίον του Μαζιώτη και τον τραυματίζει. Ακολουθεί η σύλληψή του αρχηγού του «Επαναστατικού Αγώνα».