20/10/2021

Η ελληνική ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» κέρδισε το μεγαλύτερο βραβείο στον κόσμο ύψους 2 εκατ. δολαρίων

Το Ιδρυμα Κόνραντ Ν. Χίλτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ελληνική ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση & την Ανάπτυξη» επιλέχθηκε να λάβει το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό βραβείο παγκοσμίως για το 2019 – ύψους 2 εκατ. δολαρίων.

Κάθε χρόνο, το ίδρυμα εξετάζει υποψηφιότητες αξιόλογων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο και μία ανεξάρτητη, διεθνής επιτροπή διακεκριμένων κριτών καταλήγει στην τελική επιλογή μετά από μία αυστηρή διαδικασία διερεύνησης. Υποψηφιότητες για το Ανθρωπιστικό Βραβείο Χίλτον 2020 θα γίνονται δεκτές μέχρι την 1 Οκτωβρίου 2019 και θα πρέπει να υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος Conrad N. Hilton.

Η ΜΕΤΑδραση θα τιμηθεί στο φετινό Ανθρωπιστικό Συμπόσιο και Τελετή Βράβευσης του Ιδρύματος Κόνραντ Ν. Χίλτον, που θα λάβει χώρα στο Λος Αντζελες, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019.

Το θέμα του φετινού συμποσίου είναι «Το Μέλλον της Ανθρωπιστικής Δράσης – Αναζητώντας καλύτερο έδαφος». Το ολοήμερο συνέδριο θα συγκεντρώσει κορυφαίους στοχαστές και ανθρωπιστές από όλο τον κόσμο για να διερευνήσουν ζητήματα και δυνατότητες που προκύπτουν στο πλαίσιο των πιο πιεστικών ανθρωπιστικών κρίσεων του σήμερα και του αύριο. 

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα, από τους οποίους πάνω από 4.100 είναι ασυνόδευτα παιδιά. Το 2009, η Λώρα Παππά ίδρυσε τη ΜΕΤΑδραση, για να καλύψει κρίσιμα κενά στην παροχή βασικών ανθρωπιστικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες, μετανάστες και ασυνόδευτα παιδιά. Εκτοτε, η ΜΚΟ έχει αναπτύξει ένα σύνολο καινοτόμων δράσεων – κυρίως εστιασμένων στη διερμηνεία, την προστασία και την εκπαίδευση – με σκοπό να στηρίξει τις ανάγκες των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων που φτάνουν στην Ελλάδα. Οι αρχικές βασικές πρωτοβουλίες της οργάνωσης συμπεριλάμβαναν τη δημιουργία και εφαρμογή συγκεκριμένου κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά στο ρόλο του διερμηνέα, ο οποίος διευκολύνει τη ζωτικής σημασίας επικοινωνία των προσφύγων και μεταναστών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου, καθώς και την εκπαίδευση ομάδων συνοδείας για την παροχή ασφαλούς μεταφοράς των ασυνόδευτων παιδιών προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Από τότε, η ΜΕΤΑδραση έχει επεκτείνει τις δράσεις της με την παροχή Νομικής Στήριξης, Πιστοποίησης Θυμάτων Βασανιστηρίων, προγραμμάτων για την εκπαίδευση και την ένταξη και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Μέχρι σήμερα, η ΜΕΤΑδραση έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.400.000 ενέργειες διερμηνείας και έχει στηρίξει περισσότερα από 12.000 ασυνόδευτα παιδιά.

«Η επιλογή της ΜΕΤΑδρασης από την κριτική επιτροπή για το Ανθρωπιστικό Βραβείο Hilton 2019 αφορά τόσο στην παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, όσο και στη δύναμη των τοπικών οργανώσεων να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους εμπειρίες και γνώσεις για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα», δηλώνει ο Πίτερ Λόγκαρν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Κόνραντ Ν. Χίλτον. «Η ΜΕΤΑδραση είναι ένα εξέχον παράδειγμα ευέλικτης οργάνωσης που πρωτοπορεί σε τομείς όπου η παροχή βασικών υπηρεσιών είναι ελλιπής. Η πεποίθησή τους ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύτιμο κομμάτι όχι μόνο του κοινού μας μέλλοντος, αλλά της κοινής μας ανθρωπιάς, ενσωματώνει το πνεύμα του Βραβείου και το έργου του Ιδρύματος Κόνραντ Ν. Χίλτον».

Καθώς η υποδοχή των προσφύγων παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, η ΜΕΤΑδραση παραμένει προσηλωμένη στην πεποίθηση ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που αξίζουν, να τους δίνεται η δυνατότητα να ασκούν τα δικαιώματά τους για πρόσβαση σε υπηρεσίες και να τους παρέχεται προστασία όταν αναζητούν άσυλο. Η ΜΕΤΑδραση θα λάβει χρηματοδότηση 2 εκατομμύριων δολαρίων και θα προστεθεί στη λίστα των 23 προηγούμενων οργανώσεων που τιμήθηκαν με το Ανθρωπιστικό Βραβείο Χίλτον, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων SHOFCO, icddr,b, the Task Force for Global Health και Landesa.

«Είμαστε ευγνώμονες που λαμβάνουμε το Ανθρωπιστικό Βραβείο Κόνραντ Ν. Χίλτον 2019, σε μία εποχή όπου επείγουσες ανάγκες σχετικά με το προσφυγικό συνεχίζουν να προκύπτουν», λέει η Λώρα Παππά, ιδρύτρια, Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια της ΜΕΤΑδρασης. «Το Βραβείο αυτό επιβεβαιώνει το πνεύμα αλληλεγγύης που μοιράζονται τόσο πολλοί πολίτες στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα δίνει προσοχή στο μέγεθος και τη βαρύτητα των πολυεπίπεδων ανθρωπιστικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη διαχείριση των μικτών προσφυγικών ροών. Αποτελεί αναγνώριση του έργου των απλών ανθρώπων και της καθημερινής προσπάθειας που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων με καινοτομία και πρακτικότητα.