26/10/2021

Η Γκρέτα, η υποκρισία και οι πολλοί

Η πλειοψηφία όσων παρακολούθησαν την ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ (GretaThunberg) στον ΟΗΕ συγκλονίστηκαν από τα λόγια και το ύφος της. Προσωπικά έχω αρκετά ερωτηματικά για την συγκεκριμένη και ας μη γελιόμαστε πρόκειται για εργαλοιοποίηση ενός 16 χρόνου κοριτσιού, που ναι έχει ανησυχίες δεν μπορώ να το παραβλέψω αλλά σίγουρα στις πλάτες της παίζονται παιχνίδια.

Η κλιματική αλλαγή είναι η φράση του 2019, όλοι κάνουν μια κάποια αναφορά σε αυτή, πουλάει η πράσινη πολιτική, περισσότερο εκτός Ελλάδας. Θα δούμε οργανισμούς, πρόσωπα να εδραιώνονται στους ελίτ που αναφέρεται η Γκρέτα στις ομιλίες της. Έχει ψωμί η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα είναι αστείο με το πόσο παθιασμένα υποστηρίζουμε αυτό το φαινόμενο της εποχής, άραγε δεν θα υπάρχει αντίστοιχή Γκρέτα σε κάποια περιοχή της χώρας; Εγώ πιστεύω πως ναι.Το θέμα είναι γιατί δεν την βλέπουμε;

Μάλλον γιατί δεν μας νοιάζει και τόσο πολύ η πράσινη ανάπτυξη ως σκαλί για την ανάπτυξη της οικονομίας. «Μεταξύ» μας δεν έχουμε λύσει βασικά ζητήματα της δημόσια διοίκησης, το γρήγορο και αποτελεσματικό κράτος και άλλα τόσα που αφορούν ευρύτερα την δική μας Ελληνική κοινωνία.

Προσπαθούμε με μανία να πιαστούμε από κάτι που δεν μας μοιάζει. Από τη μια ο Αντετοκούμπο, ο Τσιτσιπάς, ο Πετρούνιας και τώρα η Γκρέταπου είναι όλοι αυτοί που δημιουργούν; παράγουν και πετυχαίνουν;Υπάρχουν, αλλά κάνουν ήσυχα την δουλειά τους μέσα στις αντιξοότητες της εποχής.

Στο πολιτικό μας σύστημα μπορεί να έχει επέλθει η κανονικότητα και η ηρεμία που μας ήταν αναγκαία, αλλά οι δυσκολίες υπάρχουν. Το δίπολο έχει εδραιωθεί ξανά, τα άκρα εξαφανίστηκαν, το κέντρο και ο μεσαίος χώρος έχει αποτύχει αυτή τη στιγμή. Ο γνήσιος εκφραστής του «Το Ποτάμι» δυστυχώς σταδιακά αυτοκτόνησε και όσοι το εκφράζαμε αποτύχαμε μαζί του. Θα μείνουμε τουλάχιστον στην ιστορία ως πολιτικά έντιμοι, ηθικά σωστοί στην κοινωνία και τις ιδέες που κουβαλάμε μέσα μας (κάτι είναι και αυτό)

Το Κίνημα Αλλαγής / ΠΑΣΟΚ έχει χάσει το βηματισμό και τα πολιτικά του αντανακλαστικά, χρειάζεται πολύ δουλειά για να εδραιωθεί και να ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Οι ιδέες ξέρουμε πολύ καλά δεν αποτυγχάνουν, οι άνθρωποι ναι.

Τι μας λείπει λοιπόν για το BIGBANG στο πολιτικό μας σύστημα; Μια Γκρέτα.

Πού είναι όμως; Αυτή στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές μπορεί να οργώνει τα χωράφια του σε κάποια ακριτική περιοχή της χώρας, να ταΐζει τα παιδιά της, να σπουδάζει σε μια μικρή πόλη, να δουλεύει σερβιτόρος, να εργάζεται ως Delivery, ως δικηγόρος, να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Είδατε κανέναν από αυτούς στην πρώτη γραμμή των πολιτικών σχηματισμών; Δύσκολο. Τα κόμματα θέλουν άτομα που να μπορούν να καθοδηγούνται, τα συμφέροντα πίσω από αυτά επίσης χρειάζονται τέτοια άτομα. Είμαι σίγουρος πως αν η Greta ήταν Ελληνίδα δεν θα είχε την ίδια απήχηση. Έχουμε την τάση και την κακοδαιμονία οι Έλληνες να τρώμε τα σωθικά μας και τους ανθρώπους μας. Δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κάποιος όταν σχεδόν παντού στο σύστημα μας επικρατεί το ρητό «Theydontcareaboutus, theyjustpretend»

Αυτό θα συνεχίζει να υπάρχει, η δύναμη είναι στους πολλούς και όσο αυτό δεν το καταλαβαίνουμε. Θα βλέπουμε τους ίδιους. #sorrynotsorry