01/12/2021

Ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας στον τραυματισμό του δημοσιογράφου Τομάς Ιακόμπι

Ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας γεννά το περιστατικό του τραυματισμού του δημοσιογράφου, Τομάς Ιακόμπι, από ομάδα ακροδεξιών που συμμετείχε σε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Ο Τομάς Ιακόμπι είναι ο δημοσιογράφος που συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση». Ο Ιακόμπι είχε στοχοποιηθεί από ομάδες ακροδεξιών εδώ και πολλά χρόνια, λόγω της αποκάλυψης μέσω των ρεπορτάζ του για τη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα είχε δεχτεί ξανά επίθεση στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής κάλυψης συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό. Τότε του είχε επιτεθεί ξανά ομάδα ακροδεξιών που τον αναγνώρισε.

Το ίδιο συνέβη και σήμερα Κυριακή στο Σύνταγμα. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις, παρά το γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτο από αστυνομικούς. Δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στο περιστατικό ανέφεραν ότι μετά την επίθεση στον Ιακόμπι, ομάδα ακροδεξιών κινήθηκε απειλητικά και σε βάρος άλλων δημοσιογράφων που κάλυπταν το σημερινό συλλαλητήριο, χωρίς οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο περιστατικό να επέμβουν.

Σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ, δεν έχουν γίνει προσαγωγές ή συλλήψεις για την επίθεση στον Ιακόμπι, ο οποίος έδωσε κατάθεση στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος, περιγράφοντας αναλυτικά όλα όσα έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής. Η Αστυνομία πάντως θα επιχειρήσει να ταυτοποιήσει τους δράστες μέσα από την αξιοποίηση υλικού από κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι περισσότεροι από τους δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.