22/10/2021

Ερωτήματα για τη διαδικασία επαναπατρισμού Ελλήνων από την αποκλεισμένη λόγο κορονοϊού Γουχάν

Από το πρωί της Κυριακής βρίσκεται στην Ιταλία ένα ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος C27 το οποίο επιστρατεύτηκε για να παραλάβει τους δύο Έλληνες που έφτασαν στη χώρα με επίσης ειδική πτήση από την αποκλεισμένη, εξαιτίας της επιδημίας κορονοϊού, Γουχάν. 

Ωστόσο τίθενται ερωτήματα καθώς το αεροσκάφος παραμένει ήδη στη Ρώμη επί αρκετές ώρες και δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε ακριβώς θα επιστρέψει με τους δυο Έλληνες. 

Αν και η αρχική ενημέρωση ήθελε το C27 να επιστρέφει άμεσα στην Αθήνα, δεν υπάρχει επί του παρόντος ανακοίνωση για την ώρα της επιστροφής του από τον ΕΟΔΥ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει από τον Οργανισμό συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να δοθεί εντολή για να επιστρέψει στην Αθήνα το αεροπλάνο.

Ταυτόχρονα τίθενται ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να υπήρξε αστοχία στην οργάνωση της αποστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost , η γυναίκα που μεταφέρθηκε στη Ρώμη χωρίς συμπτώματα είναι τώρα εμπύρετη. 

Ως αποτέλεσμα, ένα σοβαρό ερώτημα που τίθεται και χρήζει απάντησης, είναι εάν υπάρχει δυνατότητα να επαναπατριστεί υπό συνθήκες ασφάλειας για την ίδια και για το πλήρωμα του αεροσκάφους, ή υπήρξαν παραλείψεις στον ειδικό εξοπλισμό, που με ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, φορτώθηκε στο στρατιωτικό αεροσκάφος. Δηλαδή μπορεί ή όχι το συγκεκριμένο αεροσκάφος με τον εξοπλισμό που επέλεξε ΕΟΔΥ να μεταφέρει τους δυο Έλληνες πίσω στην Αθήνα; 

Δεδομένου ότι το ζευγάρι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, προέρχονται από την Γουχάν η επιβίβασή τους στο αεροσκάφος, η παραμονή τους σε αυτό κατά τη διάρκεια της πτήσης και η αποβίβασή τους προβλέπει σε κάθε περίπτωση ειδικά πρωτόκολλα αφού και οι δύο θεωρούνται δυνητικοί φορείς του κορονοϊού. 

Εξάλλου και μετά την αποβίβασή τους η διαδικασία, που τηρείται σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα περιστατικά, προβλέπει να τεθούν σε καραντίνα για διάστημα έως και 15 ημερών- όσες ημέρες δηλαδή εκτιμάται ότι είναι ο μέγιστος χρόνος επώασης του κορονοϊού.