08/12/2021

Επιχείρηση-σκούπα στη Μεσαρά Κρήτης: 10 συλλήψεις για ζωοκλοπές και διαρρήξεις

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τρεις από τους πέντε, εκ των συνολικά δέκα συλληφθέντων, της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στη Μεσαρά, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, οι οποίοι πέρασαν σήμερα Τετάρτη το κατώφλι του δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στους πέντε συνολικά συλληφθέντες, προστέθηκε ένας ακόμη, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε αυθορμήτως και ο οποίος απολογήθηκε σήμερα Τετάρτη.

Τόσο στον ίδιο όσο και στους άλλους δύο, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Συνολικά είχαν συλληφθεί έντεκα άτομα, το ένα – μία γυναίκα – αφέθηκε ελεύθερη με εντολή εισαγγελέα ενώ για τους υπόλοιπους δέκα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για ζωοκλοπές και άλλες κλοπές.

Και σήμερα η διαδικασία ήταν μαραθώνια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το άκουσμα της είδησης της προφυλάκισης τους, οι συγγενείς των κατηγορουμένων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα Δικαστήρια, αντέδρασαν εντόνως.

Την Δευτέρα στον ανακριτή οδηγήθηκαν οι πρώτοι πέντε, εκ των οποίων μόνο ο ένας κρίθηκε προφυλακιστέος.

Στους υπόλοιπους τέσσερις, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ έχουν την υποχρέωση να εμφανίζονται κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα. Δύο από τους κατηγορούμενους μάλιστα θα καταβάλουν επίσης εγγύηση 3000 ευρώ ο καθένας.

Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας, υποθέσεις ζωοκλοπής και κλοπής οχημάτων

Από την αστυνομική επιχείρηση στη Μεσαρά οι αρχές εξιχνίασαν δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας, 4 υποθέσεις ζωοκλοπής καθώς και 4 κλοπές οχημάτων.

Μάλιστα, η δικογραφία που βρίσκεται στα γραφεία των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και αφορά 13 συνολικά άτομα, ήταν…οκγώδης.

Οι αστυνομικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο σε σπίτια, χωράφια και ποιμνιοστάσια συγκεκριμένων ανθρώπων της περιοχής μετά από στοιχεία που είχαν για παράνομη δράση, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Οι έρευνες των αρχών

Στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού αλλά και εφαρμογής ειδικού σχεδίου για την καταπολέμηση παραβατικών συμπεριφορών και έκνομων ενεργειών οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε περιοχές του Ηρακλείου.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 13 ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων και ζωοκλοπής εκ των οποίων συνελήφθησαν 11 άτομα.

Συγκεκριμένα ύστερα από την πολύμηνη, ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, επτά από τους παραπάνω δράστες είχαν εμπλακεί στην αφαίρεση τεσσάρων Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές Ηρακλείου και Λασιθίου.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε προέβαιναν στην αφαίρεση οχημάτων, για τα οποία στη συνέχεια απαιτούσαν συγκεκριμένο χρηματικό ποσό προκειμένου να τα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους.

Επιπλέον, από την ενδελεχή προανάκριση και την αναλυτική διερεύνηση στοιχείων, εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας που διαπράχθηκαν σε περιοχή του Νομού Ηρακλείου.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα προέκυψε ακόμη ότι από τους συλληφθέντες, πέντε άτομα είχαν εμπλακεί σε δύο υποθέσεις ζωοκλοπών και είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να διαπράξουν ακόμη δύο ζωοκλοπές.

Διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, ποιμνιοστάσια και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι συλληφθέντες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, πιστόλι, κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δίκυκλη μοτοσυκλέτα για την οποία όπως προέκυψε είχε δηλωθεί κλοπή.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, της Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Μεσσαράς και Λασιθίου, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου, των Αστυνομικών Τμημάτων Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος και της Ομάδας Πεζών Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου.

Πηγή: .cretapost.gr