22/10/2021

Επιχείρηση «πλύσιμο των κάδων απορριμάτων» σε όλη την Αθήνα

Ακούγεται αυτονόητο κι όμως δεν είναι!

Άρχισε από το βράδυ (5 Σεπτεμβρίου) ο συστηματικός καθαρισμός των κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας, όπως μας ενημερώνουν οι συνεργάτες του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Τόσο απλό, και όμως, τόσο καθοριστικό για την ποιότητα της ζωής μας: οι κάδοι δίπλα στους οποίους περπατάμε στα πεζοδρόμια, ή αντικρίζουμε μπροστά στα παράθυρα των σπιτιών ή κάτω από τα μπαλκόνια μας, ή ανάμεσα στους οποίους βλέπουμε τα παιδιά μας να παίζουν(!) στις γειτονιές.

Η άθλια όψη τους προσβάλει την αισθητική μας. Πόση ασχήμια σε κεντρικούς δρόμους να αντέξει κανείς, με τους ξεχειλισμένους κάδους να ζέχνουν (ας μου επιτραπεί η έκφραση); Πόσο κακή εικόνα για τους επισκέπτες/τουρίστες της Αθήνας, αλλά και για τα καταστήματα που συχνά-πυκνά έχουν δίπλα στην βιτρίνα τους τα σιδερένια βρώμικα κουτιά…

Και μετά, υπάρχει η δεύτερη όψη του προβλήματος: η πραγματική απειλή, ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία κυρίως τους θερινούς μήνες, με την ζέστη να πολλαπλασιάζει οσμές και μικρόβια. Ωρολογιακές βόμβες κατά της υγείας όλων μας, με αδέσποτα ανυπεράσπιστα ζώα – σκύλους και γάτες – αλλά και ποντίκια ή έντομα να μεταφέρουν παντού τα πάντα.

 Η πληροφορία που μας έρχεται από ανθρώπους του Δήμου Αθηναίων αναφέρει:

Επτά ειδικά οχήματα -ένα σε κάθε Κοινότητα- με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό βρίσκονται ήδη στους δρόμους της πόλης κι ακολουθώντας τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων, στην διάρκεια  της αποκομιδής, πλένουν με ζεστό νερό και ειδικό καθαριστικό υγρό τους κάδους που μόλις έχουν αδειάσει.

Με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από την Διεύθυνση Καθαριότητας και τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Αβραμίδη καθημερινά θα πλένονται τουλάχιστον 200 κάδοι και στις επτά Κοινότητες, γεγονός που σημαίνει πως περίπου σε δυο μήνες θα έχουν πλυθεί όλοι οι κάδοι της Αθήνας και ότι το σύνολο των κάδων θα πλένονται τουλάχιστον έξι φορές το χρόνο.

Μάλιστα  εκτιμάται πως με βάση τις τεχνικές δυνατότητες και με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου το επόμενο διάστημα θα υπάρξει δυνατότητα για ακόμα περισσότερα δρομολόγια με στόχο κάθε κάδος να πλένεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

«Το τακτικό πλύσιμο των κάδων είναι η απάντηση σε ένα βασικό και απολύτως δικαιολογημένο αίτημα των δημοτών της Αθήνας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται για μια πόλη πιο καθαρή και πιο φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Για μας η καθαριότητα στην πόλη είναι κεντρικός πυλώνας του σχεδιασμού μας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Από εμένα, ένα μεγάλο Μπράβο στον Δήμαρχο, που αποφάσισε να τα βάλει με το τέρας. Πρέπει να γνωρίζει, ωστόσο, ότι ανοίγει μεγάλο πόλεμο. Του εύχομαι να τον κερδίσει, έστω και αν χρειαστεί να παλέψει σε βάθος χρόνου.

Φυσικά, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι ένα τόσο φιλόδοξο και αισιόδοξο σχέδιο θα κριθεί με αυστηρότητα κατά την εφαρμογή του από το σύνολο των δημοτών. Γιατί όλοι έχουμε έναν κάδο έξω από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας μας και όλοι μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε εάν θα πλυθεί και θα τον δούμε κάποια στιγμή καθαρό ή όχι. 

Η αυτονόητη σκέψη, ωστόσο, έχει μεγάλη αξία. Ιδιαίτερα δε, εάν λειτουργήσει ως παράδειγμα και αγγίξει κάποτε τις χορδές του εθελοντισμού και της κοινωνικής ευαισθησίας μας. Με την ελπίδα ότι, την επόμενη φορά, θα διστάσουμε, ή έστω θα το σκεφτούμε δύο φόρές – αντί να πετάξουμε απρόσεκτα τα σκουπίδια για να ξαναλερώσουμε τον κάδο της γειτονιάς μας.