29/11/2021

ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στα Εξάρχεια: «Μας έριξαν 80 μολότοφ»

Ανακοίνωση για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης στα Εξάρχεια, εξέδωσε η Αστυνομία.

Όπως αναφέρεται, οι αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν περισσότερες από 80 βόμβες μολότοφ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Χθες βράδυ στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη διμοιρία της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής δέχτηκε επίθεση με μολότοφ και άλλα αντικείμενα από ομάδες ατόμων, που βρίσκονταν στην πλατεία Εξαρχείων.

Στο σημείο έσπευσαν να συνδράμουν έτερες διμοιρίες που βρίσκονταν στην περιοχή, οι οποίες δέχτηκαν επίθεση από τα συγκεντρωμένα άτομα, επίσης με διάφορα αντικείμενα και με περισσότερες από 80 μολότοφ. Ακολούθησε καταδίωξη στην περιοχή της πλατείας Εξαρχείων, όπου έγινε χρήση των αναγκαίων επιβαλλόμενων μέτρων και μέσων.

Προσπαθείται η εκμετάλλευση του γεγονότος με αναφορές σε δήθεν ζημιές που έχουν προκληθεί από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Επίσης χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί που καμία σχέση δεν έχουν με την αστυνομία και με τον τρόπο που επιτελεί το έργο της.

Οι αστυνομικές δυνάμεις σε κάθε επιχείρηση κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας με σεβασμό στης Αρχές της δημοκρατίας μας. Το ίδιο έπραξαν και χθες το βράδυ με ιδιαίτερη πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση παρά τις προκλήσεις και τις επιθέσεις που δέχθηκαν».

Νύχτα επεισοδίων

Αστυνομική επιχείρηση στην πλατεία Εξαρχείων, που έφτασε μέχρι το υπό κατάληψη κτίριο Κ-ΒΟΞ, σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιρίας ΜΑΤ στις οδούς Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη, ενώ έγιναν καταγγελίες για χρήση χημικών από τα ΜΑΤ σε κλειστό χώρο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 23:30 το βράδυ, με την καταδρομική επίθεση εναντίον των αστυνομικών. Η διμοιρία των ΜΑΤ απάντησε με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και χημικά, με τα επεισόδια να επεκτείνονται στα γύρω στενά.

Οι αστυνομικοί έφτασαν μέχρι την πλατεία Εξαρχείων, έκαναν χρήση χημικών και σύμφωνα με πληροφορίες ένα δακρυγόνο έπεσε μέσα στην κατάληψη Κ-ΒΟΞ, με αποτέλεσμα νέα επεισόδια έξω και στον προθάλαμο του κτιρίου, στην οδό Θεμιστοκλέως. Λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα η κατάσταση στα Εξάρχεια ηρέμησε.