22/10/2021

ΕΛ.ΑΣ.: Γιατί επιστρέψαμε το διαβατήριο στον Ευάγγελο Μαρινάκη

Για χρονικό διάστημα δύο μηνών, μετά από επίσημο αίτημα που κατέθεσε για πολύ συγκεκριμένο λόγο, επιστράφηκε από την ΕΛ.ΑΣ. το διαβατήριο στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευάγγελο Μαρινάκη.

Αυτό αναφέρει το Αρχηγείο της Αστυνομίας, το οποίο έδωσε εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από σχετικά δημοσιεύματα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο αρχικά προταθείς για τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μαρινάκη όρος απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, δεν επικυρώθηκε με το υπ’ αριθμ. 201/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς και κατά συνέπεια σε βάρος του δεν συντρέχει ο όρος απαγορεύσεως εξόδου.

Ωστόσο, η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν του είχε επιστρέψει το αφαιρεθέν διαβατήριο κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 25/2004, με βάση το οποίο δεν εκδίδεται νέο διαβατήριο ή δεν επιστρέφεται αφαιρεθέν, σε περίπτωση ασκήσεως διώξεως σε βαθμό κακουργήματος και για όσο χρόνο αυτή εκκρεμεί. Χορήγηση ή επιστροφή αφαιρεθέντος διαβατηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Π.Δ. επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση α) νοσηλείας στην αλλοδαπή και β) σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή συζύγου ή συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού.

Στα τέλη Αυγούστου ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός αιτήθηκε την επιστροφή του διαβατηρίου του επικαλούμενος αυστηρώς έναν εκ των λόγων που επιτρέπεται η έκδοση – επιστροφή του διαβατηρίου, αίτημα που συνοδευόταν από επίσημα αιτιολογικά έγγραφα, ελληνικών και ξένων Φορέων, τα τελευταία επίσημα μεταφρασμένα. Ως εκ τούτου επιστράφηκε το αφαιρεθέν διαβατήριο για χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Το Αρχηγείο της Αστυνομίας αναφέρει ακόμα ότι ο κ. Μαρινάκης είχε την δυνατότητα εφόσον δεν συντρέχει περιοριστικός όρος σε βάρος του, να ταξιδεύει κανονικά με χρήση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στις χώρες Schengen, όπως και έκανε για την άσκηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Η διαδικασία αυτή ισχύει και εφαρμόζεται για όλους τους Έλληνες πολίτες.