19/10/2021

Εκτέλεση στο Χαϊδάρι: Τι ισχυρίζεται ο αστυνομικός που πυροβόλησε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την εκτέλεση του 49χρονου επιχειρηματία μέσα στο αυτοκίνητό του, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Χαϊδαρίου.

Παράλληλα, το Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας αστυνομικός πυροβόλησε τέσσερις φορές στον αέρα για την αποτροπή της επίθεσης. Δίπλα του βρισκόταν ακόμα ένας συνάδελφός του. Οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόσταση ελάχιστων μέτρων την ώρα που οι δράστες «γάζωναν» τον επιχειρηματία, έδωσαν κατάθεση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας, πριν αναλάβουν την υπόθεση οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικότερα, την ώρα του αιματηρού περιστατικού, οι δύο αστυνομικοί ήταν εκτός υπηρεσίας. Πρόκειται για έναν 41χρονο που υπηρετεί στο Αλλοδαπών και έναν 45χρονο που υπηρετεί στη Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Οι αστυνομικοί επέβαιναν σε δύο διαφορετικές μηχανές, οι οποίες είναι δικής τους ιδιοκτησίας.

Ο 41χρονος στη θέα του αιματηρού περιστατικού πυροβόλησε τέσσερις φορές, κατά δήλωσή του στον αέρα, για την αποτροπή της επίθεσης. Και οι δύο αστυνομικοί δήλωσαν ότι ήταν εκεί τυχαία και ότι δεν συνόδευαν τον επιχειρηματία. Ο 41χρονος κατέθεσε ότι γνώριζε τον συνάδελφό του και πήγαιναν μαζί για καφέ. Μάλιστα, κατέθεσε ότι γνώριζε και τον επιχειρηματία που έγινε στόχος, χωρίς όμως να έχει κάποια άλλη σχέση μαζί του.

Την έρευνα για το κατά πόσο συνόδευαν ή όχι οι αστυνομικοί τον επιχειρηματία για τη φύλαξή του την έχει αναλάβει το Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι αστυνομικοί μετά τους πυροβολισμούς ειδοποίησαν για το συμβάν το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Στο ερώτημα γιατί δεν καταδίωξαν τους δράστες απάντησαν ότι έτρεξαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο θύμα.

Οι εκτελεστής με το Καλάσνικοφ εκτιμάται ότι είχε στον γεμιστήρα ακόμα 12 σφαίρες, τις οποίες δεν χρησιμοποίησε.

 

Έριξαν 18 σφαίρες

Οι εκτελεστές έριξαν συνολικά 18 σφαίρες με Καλάσνικοφ. Ο 49χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τέσσερα τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Το ένα από αυτά ήταν θανατηφόρο. Η σφαίρα διαπέρασε την κοιλιακή του χώρα. Οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Το άτομο που πυροβόλησε 18 φορές ήταν ο συνεπιβάτης. Οι αστυνομικοί έχουν πλέον μία αρκετά καθαρή εικόνα για το πώς έδρασαν οι εκτελεστές, οι οποίοι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι είχαν και συνεργούς.

«Ήξεραν τα δρομολόγια του επιχειρηματία. Όταν αυτός έφτασε στη διασταύρωση της λεωφόρου Αθηνών (ρεύμα προς Κόρινθο) με το στενό που στρίβει για τα γραφεία της εταιρίας του, τότε η μηχανή των δραστών που κινούνταν στο ρεύμα προς Αθήνα κινήθηκε προς το αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στο κόκκινο φανάρι, σταμάτησε στο παράθυρο του οδηγού και ο συνεπιβάτης πυροβόλησε εξ επαφής. Οι δράστες ήξεραν πιθανότατα ότι ο στόχος τους φυλάσσεται από φρουρούς μπροστά και πίσω και έτσι επέλεξαν να τον χτυπήσουν από τα πλάγια, κινούμενοι στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Εκτιμάται ότι οι δράστες είχαν τουλάχιστον δύο συνεργούς», εξηγεί αστυνομική πηγή.

 Το ερώτημα είναι ποιος τους ειδοποίησε ότι ο επιχειρηματίας προσεγγίζει τη διασταύρωση που οδηγεί στα γραφεία της εταιρίας του. Πιθανό είναι το σενάριο να είχαν στο σημείο συνεργούς, που παρακολουθούσαν το θύμα και τους ειδοποίησαν για το πότε θα ξεκινήσουν την επίθεση. Από τις περιγραφές των μαρτύρων προκύπτει ότι οι δράστες φορούσαν μαύρα ρούχα, κράνη και επέβαιναν σε σκουρόχρωμη μοτοσικλέτα.