22/10/2021

Εκδηλώσεις και δρώμενα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Aθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η ΜΚΟ «Συμβάλλειν»  διοργανώνει την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 10:30 ειδική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος», στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη «Το άλογο που είμαι».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει και καταγράφει τις μαρτυρίες ατόμων, που μέσα από την  καθημερινότητα τους και τη ζωή τους αφηγούνται τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την ψυχική τους πραγματικότητα, με τις όποιες εκφάνσεις της αυτή εκδηλώνεται: ψυχική οδύνη, σωματικό πόνο, σύγχυση, παραισθήσεις, δύναμη, ελπίδα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εργαζόμενους και λήπτες των υπηρεσιών στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, συζήτηση με τους θεατές και συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Βύρωνα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία  Βύρωνα (Σ.Ο.Ψ.Υ), διοργανώνει εκδήλωση στις 11/10/2019.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας .

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση εικαστικών στην πλατεία Τσιρακοπούλου, με  θέμα : «Όταν η ψυχική ασθένεια επηρεάζει την τέχνη» και μετέπειτα ομιλία στο χώρο του Κ.Α.Π.Η Μεταμόρφωσης, Καλλιπόλεως 59 σχετικά με τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, τις ψυχικές ασθένειες, τα συμπτώματα, την αντιμετώπισή τους και τους φορείς που μπορεί κανεις να απευθυνθεί .

Η έκθεση εικαστικών θα ξεκινήσει στις 18:00 στην πλατεία Τσιρακοπούλου και η ομιλία στις 19:00 στο χώρο του Κ.Α.Π.Η.

Συγχρόνως θα πραγματοποιείται συγκέντρωση φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού για τις ανάγκες του κοινωνικού φαρμακείου του Δήμου.

 

Το Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2019 με φετινή θεματική “No Story Untold” θα πραγματοποιηθεί από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στις 11-13 Οκτωβρίου 2019 στο Trii Art Hub, Δράκου 9, Κουκάκι.

Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, σύντομες και προσεκτικά προετοιμασμένες παρουσιάσεις και παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια, όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ κάνουν ένα βήμα μπροστά. Εκθέτουν και εκτίθενται. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούν τους εαυτούς τους ευάλωτους στο στίγμα, για να το καταρρίψουν.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να σπάσει τη μυστικότητα που συνοδεύει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής μας, τις καταστάσεις που βιώνονται διακρίσεις ή μια πτυχή της ταυτότητάς μας. Η διαφορετικότητα, το τραύμα, οποιοδήποτε ρήγμα στη συνοχή της ζωής μας, έχει θέση εδώ, έχει πολλές μορφές και θα θέλαμε να τις συμπεριλάβουμε όλες.

 

Θεσσαλονίκη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μουσική στον Δρόμο», μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας και με τη συμμετοχή του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο άνω τμήμα του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας (Αγίας Σοφίας με Ερμού) την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, από τις 19.00 έως τις 21.00, με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση κατά του στίγματος της ψυχικής υγείας, με τη φιλική συμμετοχή των φορέων της πόλης που ασχολούνται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (Ψ.Ν.Θ., ΚΕΘΕΑ, Θεραπευτικό Πρόγραμμα “ΑΡΓΩ”,  Θεραπευτικό Πρόγραμμα “ΙΑΝΟΣ”, ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρόληψης “ΣΕΙΡΙΟΣ”, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας), καθώς και με τη συνδρομή διακεκριμένων επιστημόνων από τον χώρο της ψυχικής υγείας.

Το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» – Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει, μέσω του Γραφείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων, και σε συνεργασία με το «Παρατηρητήριο/Observatory» του έργου με το ακρωνύμιο «Equal2Health» του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V –A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα ψυχικής υγείας καθώς και ιατρική συμβουλευτική/υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για τις κοινωνικά σημαντικές ασθένειες, όπως ψυχιατρικές, νευρολογικές και καρδιολογικές.

Η δράση θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 στην Πλατεία Αριστοτέλους (συμβολή με οδό Βας. Ηρακλείου) ως εξης:

10:00πμ-15:00μμ: Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Κεντρικού & Δυτικού & Βορειοδυτικού Τομέα της Οργανικής Μονάδας Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα παρέχουν ενημέρωση για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

15:00 μμ-20:00μμ: Το προσωπικό του «Παρατηρητηρίου/Observatory» του έργου με το ακρωνύμιο «Equal2Health» του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V –A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» θα παρέχει ιατρική συμβουλευτική/υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για τις σημαντικές ασθένειες.

 

Βόλος

Ο Τομέας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» πρόκειται να πραγματοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:

10:30-11:30, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αγίου Νικολάου: Εικαστικό δρώμενο.

11:30: 10λεπτο θεατρικό δρώμενο.

Στο θεατρικό δρώμενο συμμετέχουν φιλοξενούμενοι και επαγγελματίες υγείας των ξενώνων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «ΑΡΙΑΔΝΗ» και «ΦΙΛΥΡΑ». Σε περίπτωση ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, η διεξαγωγή τους θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ» του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

19:00-22:00, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»:

Προβολή της ταινίας «Lars and the real girl». Την προβολή θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Παράλληλα, θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δομές και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχει το Νοσοκομείο μας. Σκοπός των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας και ο περιορισμός του «στίγματος» που συνδέεται με την ψυχική νόσο.

Την Πέμπτη, στις 5.30 το απόγευμα, οργανώνεται επιστημονική ημερίδα με θέμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη της Αυτοκτονικότητας», στην οποία θα συμμετάσχουν ως εισηγητές έγκριτοι επιστήμονες και θα χορηγηθεί στους ενδιαφερόμενους βεβαίωση παρακολούθησης.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με ομιλία του επιστημονικού υπεύθυνου της Ε.Ψ.Ε.Π., ψυχίατρου- ψυχοθεραπευτή δρ. Ευάγγελου Παππά με θέμα «Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2019» και θα ακολουθήσουν ομιλίες από την επίτιμη ερευνήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Bath δρ. Κωνσταντίνας Βασιλείου με θέμα «Μοναξιά και ψυχική υγεία», από τον επίκουρο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Κώτση με θέμα «Αυτοτραυματικές συμπεριφορές στην εφηβεία», από την ψυχίατρο παιδιών και εφήβων Αλέξιο Λάππα με θέμα «Φροντίζοντας Εφήβους στην Εποχή του Διαδικτύου – Προκλήσεις και Δυνατότητες για Ενήλικες, Γονείς και Ειδικούς», από τον υπεύθυνο του τμήματος Έρευνας και Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, κοινωνικό ανθρωπολόγο Κωνσταντίνο Μάντζο με θέμα «Ποιος Αυτοκτονεί; Κοινωνικά πλαίσια και Ατομικές επιλογές» και τη συντονίστρια της 1ης Τ.ΟΜ.Υ. Κέντρου Ιωαννίνων, γενική ιατρό Αλίκη-Ελένη Πανίδη με θέμα «Ο ρόλος των Σ.ΟΜ.Τ. στην πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας».

 

Κρήτη

Ημερίδα διοργανώνει το Γ.Ν «Βενιζέλειο- Πανάνειο» και συγκεκριμένα  ο  Ψυχιατρικός Τομέας του Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» με συμμετοχή του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζελείου και των αποκεντρωμένων μονάδων του ΚΨΥ Ηρακλείου, του ΚοΚεΨΥΠΕ Ηρακλείου και του Ξενώνα ΄΄ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ΄΄,  στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας με θέμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη αυτοκτονίας». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 10  Οκτωβρίου 2019, στην Αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» (πρώην Ανδρόγεω).

Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και παράλληλες δράσεις ενημέρωσης του κοινού.

 

Πάτρα

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στο τριήμερο εκδηλώσεων στηρίζοντας τις δομές ψυχικής υγείας της Πάτρας. Οι δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τριήμερου περιλαμβάνουν:

Θεατρικά δρώμενα την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στον εκπαιδευτικό χώρο Μπάρρυ, (Καρόλου και Σαρανταπόρου 7)

Ενημέρωση των πολιτών στο κέντρο της πόλης

Έκθεση-Bazzar (πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου) την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρα 17:00-21:00 

Προβολή ταινίας στο καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

 Οι φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση και υλοποίηση των δράσεων είναι:

Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πάτρας

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Πάτρας Γενικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας»

Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Επανένταξης «Ψυχαργώ» της Ψ/Κ του Π.Γ.Ν.Π.

Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών – Παιδοψυχιατρικό Τμήμα/ Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.)

Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε Πάτρας «Οι Άγιοι Ανάργυροι»

Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Ν. Αχαΐας «Φάρος»

Σύλλογος Αυτοεκπροσώπησης Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία «ΣΘΕΝΟΣ»

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Αποκατάστασης και Ενταξης Ευάλωτων Ομάδων – «Καφέ Γέφυρες»

Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφηβων- Κ.Υ. Βορείου Τομέα Πατρών

Κέντρο Κοινοτικής Ψυχιατρικής Ν.Δ Ελλάδας «ΚΕΚΟΙΨΥ»

 

Κυκλάδες

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων πρόκειται να πραγματοποιήσει εκδήλωση την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 και ώρες 10:00-19:00 στη κεντρική πλατεία παραλίας (Μανδηλαρά) στη Χώρα Νάξου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, προβολή ταινιών μικρού μήκους και εργαστήρια δημιουργικής
απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:
* 11:00-12:30 Εργαστήριο παραδοσιακής μουσικής
* 16:00-17:30 Εργαστήριο χειροποίητων κατασκευών
* 17:30-19:00 Χρησιμοποιώντας το θεατρικό παιχνίδι και τα γυμνά χέρια ως θεραπευτικό εργαλείο (για
μικρούς και μεγάλους)

Παράλληλα, στη Σαντορίνη, στη κεντρική πλατεία Φηρών θα λειτουργήσει από τις 10:00-18:00 περίπτερο ενημέρωσης με διανομή έντυπου υλικού για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την ψυχική υγεία, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Θήρας.