24/10/2021

Εικόνα σταθεροποίησης σήμερα για τα ελληνικά ομόλογα

“Ανάπαυλα” είχαν σήμερα τα ομόλογα μετά το χθεσινό ράλι. Οι τιμές των περισσοτέρων τίτλων κινήθηκαν σταθεροποιητικά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται νωρίς το απόγευμα στο 1,27%. Στο ίδιο δηλαδή επίπεδο που έκλεισε χθες το βράδυ.
Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν την απόδοση στο 1,3%.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 19 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,29% από 1,28% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,40% να διαμορφωθεί στο 1,69% από 1,65% χθες.

   Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1122 δολ. από το επίπεδο των 1,1123 δολ που άνοιξε η αγορά.

Το αβέβαιο χρονοδιάγραμμα των ψηφοφοριών που απαιτούνται από το βρετανικό Κοινοβουλίο προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία Brexit, επηρεάζει αρνητικά το ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι χθες καταψηφίσθηκε το χρονοδιάγραμμα για συνολική επικύρωση της συμφωνίας μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας.

   Από την άλλη πλευρά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία μεταποίησης Οκτωβρίου στην Αμερική ευνόησαν ελαφρώς το δολάριο.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,338%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,381%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,424% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,477%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1130δολ.