20/10/2021

Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος συναντούν την γηραιά Ελληνίδα που τους έσωσε

Είναι η γυναίκα που με μεγάλο κίνδυνο, τους έσωσε τη ζωή. Τώρα συναντήθηκαν ξανά, πάνω από 70 χρόνια μετά.

Ο λόγος για την 92χρονη σήμερα Μελπομένη Ντίνα, που είδε ξανά για πρώτη φορά μετά από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οικογένεια των Εβραίων που κατάφερε να σώσει κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Η συνάντηση έγινε στο μουσείο μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η έφηβη τότε Μελπομένη μαζί με τις δύο αδερφές της, κατάφεραν να  κρύψουν την οικογένεια Μορντεχάι σε ένα εγκαταλελειμμένο ισλαμικό τέμενος, και στη συνέχεια την πήραν στο σπίτι τους στη Βέροια, κατά τη διάρκεια των διώξεων των Ελλήνων Εβραίων από τους Ναζί, το 1943. 

 

Η οικογένεια έμεινε με τις αδερφές Ντίνα για αρκετό διάστημα, αλλά όταν το σπίτι τους σταμάτησε να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους Μορντεχάι, οι αδερφές βοήθησαν τα μέλη της οικογένειας να διαφύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ώστε να καταστεί δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις κατοχικές αρχές. Με εξαίρεση τον 6χρονο Σάμουελ, ο οποίος αρρώστησε βαριά κατά τη διάρκεια της κατοχής και απεβίωσε, τα υπόλοιπα πέντε μέλη της οικογένειας επιβίωσαν και επανενώθηκαν μετά το τέλος του πολέμου και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ. 

Τώρα,76 χρόνια μετά, η 86χρονη σήμερα Σάρα Γιανάι και ο αδερφός της, Γιόσι Μορ, μαζί με τα 20 παιδιά  και εγγόνια τους, συναντήθηκαν και πάλι με τη Μελπομένη Ντίνα. Τότε, ο Γιόσι Μορ ήταν μόλις δύο μηνών και η Σάρα εννέα ετών.  

«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω αυτό το συναίσθημα», δήλωσε η Γιανάι, σύμφωνα με το BBC. «Είχαμε κρυφτεί στο σπίτι της. Έσωσε όλη την οικογένεια μου. Έξι άτομα…δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο ήταν για αυτή, για την οικογένεια της, να μας κρατήσουν όλους…Έσωσαν τη ζωή μας», προσέθεσε.

Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων Εβραίων εξοντώθηκε στο πλαίσιο του Ολοκαυτώματος κατά τα έτη 1942-44. Πολλοί από αυτούς πέθαναν στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς, στην Πολωνία.

Το 1994, η Μελπομένη και οι δύο αδερφές της τιμήθηκαν με τον τίτλο των «Δικαίων των Εθνών», την υψηλότερη διάκριση με την οποία τιμά το Κράτος του Ισραήλ τους μη Εβραίους, οι οποίοι, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, βοήθησαν Εβραίους να σωθούν από το σχέδιο της «Τελικής Λύσης» του ναζιστικού καθεστώτος.

Συναντήσεις όπως αυτή της Μελπομένης με τα δύο αδέρφια, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, δεν αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο, καθώς οι περισσότεροι από τους «Δίκαιους των Εθνών» (συνολικά 27.362 άτομα) έχουν πλέον πεθάνει ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένη ηλικία, για να ταξιδέψουν στο Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Στάνλι Σταλ, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος των Δικαίων (JFR).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ