23/10/2021

Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας

Παγκοσμίου φήμης ιστορικοί, γενοκτονολόγοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι S. Jacobs, Ι. Charny, H. Theriault,C.Wilkens, B.Morris, D. Ze’evi,, C. Aktar, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών της Γενοκτονίας (IAGS) και η Yazda, θα συμμετάσχουν στο «Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας» που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχοςστις 7-8 Δεκεμβρίου 2019.

Το συνέδριο, το οποίο έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, θεωρείται το σημαντικότερο διεθνώς συνέδριο για τη Γενοκτονία για το 2019. Το Συνέδριο πραγματοποιείται λίγο πριν τη λήξη του 2019, το οποίο έχει ορισθεί από την ΠΟΕ ως επετειακό έτος για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα του Πόντου στις 19 Μαΐου του 1919, η οποία σήμανε την έναρξη της τελευταίας και πλέον βάρβαρης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σημειώνεται ότι η 9η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος». Επιδιώκοντας, να δημιουργηθούν συνειρμοί, οι οποίοι αναφέρονται στις θεμελιώδεις αξίες του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει την ανάγκη πρόληψης και αποτροπής του εγκλήματος της Γενοκτονίας, το οποίο διαχρονικά κατατρέχει την ανθρωπότητα.

Εν τω μεταξύ με αφορμή τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος οργανώνει συνέντευξη Τύπου, ανοιχτή για το κοινό την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α (Ακαδημίας 20, στον 1ο όροφο). Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα. Μαρία Αντωνιάδου και ο Γιώργος Κιούσης, δημοσιογράφος – εκπαιδευτικός.

Η εγγραφή για το συνέδριο είναι απαραίτητη μέσω της ιστοσελίδας www.greekgenocide100.org. Στην ιστοσελίδα μπορείτε επιπλέον να βρείτε όλες τις σχετικές με το συνέδριο πληροφορίες, όπως τον χώρο διεξαγωγής των συνεδριών, τα βιογραφικά των ομιλητών, το πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και προτεινόμενα ξενοδοχεία πλησίον του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, οι οποίο θα ταξιδέψουν από μακριά.