18/10/2021

Γειτονιές χωρίς πιάτσες ναρκωτικών

Στην οδό Μαυρομματαίων, το δυτικό όριο του Πεδίου του Άρεως, η ζωή χωρίζεται στα δύο:από την μία πλευρά υπάρχει το Πάρκο και ο Πανελλήνιος Γ.Σ, όπου δεκάδες παιδιά και ενήλικες πηγαίνουν κάθε ημέρα για να αθληθούν και από την άλλη πλευρά υπάρχει η πιάτσα ναρκωτικών, όπου δεκάδες τοξικοεξαρτημένοι συρρέουν καθημερινά για να πάρουν τη δόση τους. Πατησίων, Αντωνιάδου, Κότσικα και Χέυδεν, μόλις πέσει το σκοτάδι, γεμίζουν με καχεκτικές φιγούρες που σκύβουν πάνω από τα πλατύσκαλα των πολυκατοικιών για να «κόψουν» και να «σνιφάρουν» τις ουσίες τους, δίπλα σε άλλους, που με γκαζάκια λειώνουν παλιές λάμπες φθορίου για να φτιάξουν τις γυάλινες πίπες του «σίσα». Η παρουσία της Αστυνομίας είναι αόρατη για τους διακινητές και οι διακινητές είναι αόρατοι για την Αστυνομία. Σαν μία συμφωνία συνύπαρξης, που κανείς κάτοικος δεν μπορεί να καταλάβει, ούτε να αποδεχτεί.

«Μα, δεν έχουμε που να τους πάμε…», λένε υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, όταν τους πιέσεις πολύ. Και αποκαλύπτουν έτσι τη γύμνια της Ελλάδας στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Στα χρόνια της κρίσης η μπάλα χάθηκε τελείως. Το πρόβλημα των ναρκωτικών «κρύφτηκε» πίσω από φυλλωσιές Πάρκων και σε γειτονιές που οι κάτοικοι δεν είχαν δυνατή φωνή να αντιδράσουν. Η μόνη «αντιμετώπιση» ήταν να μεταφέρονται οι «πιάτσες» από τη μία γειτονιά στην άλλη με την πολιτεία να περιμένει τι άραγε; Να πάρουν τη μοιραία δόση;

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε περισσότερο με την αστεγία που εμφανίστηκε στην κρίση. Ποτέ η Αθήνα δεν είχε τόσους πολλούς άστεγους τοξικοεξαρτημένους, όσυς έχει σήμερα. Η αστεγία σημαίνει «σκληρότητα», σημαίνει απώλεια κάθε επικοινωνίας με την κοινωνία, σημαίνει παρά πάνω δυσκολία στην επαναπροσέγγιση αυτών των ατόμων.

Οι κάτοικοι του Πεδίου του Άρεως, ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Διαμερίσματος, επιχειρούν να επαναφέρουν το θέμα των ναρκωτικών στη δημόσια συζήτηση. Επιχειρούν να ξαναβάλουν στο τραπέζι την πρόληψη, την απεξάρτηση και την πρόνοια.

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωί διοργανώνουν Ημερίδα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου (Ευελπίδων και Μαυρομματαίων) με τίτλο:

«Γειτονιές χωρίς Πιάτσες Ναρκωτικών – Επιλέγουμε Αθλητισμό, Επιλέγουμε Ζωή!»

Διοργανωτές:

Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Διαμερίσματος

Πεδίον του Άρεως ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ

Παρεμβάσεις θα κάνουν:

ΚΕΘΕΑ

18 ΑΝΩ

Εθνικός Συντονιστής κατά των Nαρκωτικών

Δήμος Αθηναίων

Περιφέρεια Αττικής