29/11/2021

Βίντεο: Συνθήκες ψύχους, σκοτάδι και σκουπίδια «πνίγουν» τη Μόρια – Στα όριά τους οικογένειες

Βίντεο που αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, εν μέσω του δύσκολου χειμώνα που διανύουμε, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο ιρακινής καταγωγής Δανός ακτιβιστής, Σαλάμ Αλντίν, λίγο πριν την απέλασή του από την Ελλάδα.

Στο βίντεο απεικονίζονται άνθρωποι να ζουν μέσα και έξω από σκηνές σε συνθήκες ψύχους, στοίβες από σκουπίδια δίπλα από αυτοσχέδια σπίτια οικογενειών, βρώμικες τουαλέτες. Επίσης, αίσθηση προκαλεί η έλλειψη ρεύματος. Έτσι, χιλιάδες κόσμου που έχει εγκατασταθεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, ακριβώς δίπλα από το επίσημο camp, περνάει τα βράδια του στο σκοτάδι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικά χωρίς θέρμανση.

Ο ακτιβιστής που ανέβασε το βίντεο είναι ο Σαλάμ Αλντίν. Στο παρελθόν είχε συλληφθεί για διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ τελικά αθωώθηκε στο Εφετείο. Πρόκειται για τον ιδρυτή δανέζικης ΜΚΟ, που δημιουργήθηκε για να βοηθάει πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα ζητήματα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Δανός ακτιβιστής απελάθηκε στην πατρίδα του, ύστερα από τέσσερα χρόνια παραμονής του στη χώρα μας. Η απέλασή του ήρθε μετά την εγγραφή του στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών, διότι, σύμφωνα με τις Αρχές, κρίθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απελάθηκε διότι προέβαλε με θάρρος τα προβλήματα που υπάρχουν στη Μόρια.