20/10/2021

Απάντηση για τα διακριτικά στις στολές των ΜΑΤ: «Τα φοράμε από το 2010»

Την αντίδραση του Δημοσθένου Πάκου, ο οποίος υπηρετεί στα ΜΑΤ και είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι οι άντρες των ΜΑΤ είναι υποχρεωμένοι να φέρουν διακριτικά στη στολή τους αλλά και στο κράνος τους: «Υπενθυμίζεται η πάγια υποχρέωση όλων των αστυνομικών να φέρουν στη στολή τους τα ειδικά διακριτικά, δηλωτικά της ταυτότητάς τους. Ειδικότερα για τις μονάδες αποκατάστασης τάξης, δηλαδή τους υπηρετούντες στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), προβλέπεται επιπλέον ειδικός αριθμός, ο οποίος αποτυπώνεται στο κράνος τους και αποτελεί συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε αστυνομικό της διμοιρίας».

Ο Δημοσθένης Πάκος αντιτείνει ότι τα διακριτικά υπάρχουν από το 2010 και ότι γίνεται απόπειρα στοχοποίησης των ΜΑΤ. Αναλυτικά το άρθρο του:

«Με τεράστια έκπληξη είδα τον τρόπο που αναπαράγεται σε ΜΜΕ μια διαταγή του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για το κανονικό της στολής του αστυνομικού. Η υπενθύμιση μιας διαταγής που ισχύει από το 2010 και αναφέρει ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ πρέπει να φέρουν διακριτικό αριθμό στο κράνος τους έφερε πλήθος δημοσιεύματων και εγώ προσωπικά δέχθηκα δεκάδες τηλεφωνήματα για το θέμα». 

«Δυστυχώς όμως άνθρακες ο θησαυρός, τα νούμερα στα κράνη τα φοράμε 10 χρόνια και ουδέποτε τα βγάλαμε, όπως και άλλα διακριτικά, προς τι λοιπόν όλο αυτό; τι διαφορετικό θα γίνει τώρα; Είναι δεδομένο ότι η συνεχιζόμενη στοχοποίηση της αστυνομίας και ιδιαίτερα κάποιων συγκεκριμένων υπηρεσιών οδηγεί σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια».

«Η προφανής προσπάθεια ορισμένων να εξαναγκάσουν την αστυνομία σε οπισθοχωρηση έναντι των γνωστών και χαιδεμένων μειοψηφιών, μάλλον πιάνει τόπο και οι αρμόδιοι παρακολουθούν απλά. Αν πετύχει η επιλογή νόμος και τάξη, ως εργαζόμενος, μου είναι αδιάφορο, όταν φαίνεται να μην ενδιαφέρει άλλους και άλλους. Για να δουλέψω θέλω όρους, σαφήνεια εντολών, συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και όχι να είμαι στο μέσο επικοινωνιακών παιχνιδιών. Αλλά μάλλον ζητάω πολλά. Εδώ δεν μπορούν τόσα χρόνια να μας εξοπλίσουν σοβαρά και δουλεύουμε με υλικά του 2000 ακόμα». 

Υ.Γ  «Τα νούμερα στα κράνη τα αλλάζουμε συχνά και πληρώνουμε τα αυτοκόλλητα από την τσέπη μας, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω ως εκπρόσωπος εργαζομένων να γίνει αυτό ξανά. Ας μεριμνήσουν να τα πληρώσει η υπηρεσία όπως υποχρεούται. Την ώρα που ο Στρατός δίνει στα στελέχη του επίδομα 120 ευρώ εμείς μόνο πληρώνουμε».