22/10/2021

Αγώνας για να ελεγχθεί η φωτιά στην Εύβοια

Συνεχίστηκε και το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου ο αγώνας των πυροσβεστικών δυνάμεων για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στην κεντρική Εύβοια. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η εικόνα ήταν καλύτερη, ωστόσο εξακολουθούσαν να υπάρχουν εστίες σε σημεία που ήταν ιδιαίτερα δυσπρόσιτα.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 382 πυροσβέστες, 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

 

 

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 10 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα. Επίσης, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 αεροπλάνα από Ιταλία και 1 αεροπλάνο από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν επίσης 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά ελικόπτερα. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Από τις 19:00 της Τετάρτης έως τις 19:00 της Πέμπτης, εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ και τον ΣΚΑΪ, διερευνώνται πιθανές ενδείξεις πως η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρεις εστίες.  

Η έκταση της καταστροφής

Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή σε χλωρίδα και πανίδα, σε ποιμνιοστάσια και μελίσσια στην πληγείσα περιοχή: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως αποτεφρώθηκαν 28.000 στρέμματα δάσους. Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν καεί στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 2. 

Σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο εθελοντής δασοπυροσβέστης που είχε τραυματιστεί, για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων εγκαυμάτων που υπέστη στο χέρι, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.