Τράπεζες
15 Σεπ 09 - 10:08
Του Κώστα Καλλωνιάτη
Η κρίση που διατάραξε με πρωτοφανή τρόπο την παγκόσμια οικονομία το 2008 ήταν χρηματοπιστωτική και ήλθε στην επιφάνεια με την κατάρρευση μιας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, της Lehman Brothers, η οποία πυροδότησε μία βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ και ακολούθως σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.
Μερικές εβδομάδες μετά την πτώση της Lehman, πλήθος τραπεζών παρέπαιε σε όλο τον κόσμο, η χρηματοδότηση του εμπορίου είχε στεγνώσει και οι μεγάλοι εξαγωγείς στην Ασία και την Ευρώπη υπέφεραν από κάμψη παραγωγής ανάλογης κλίμακας με αυτήν της καταστροφικής δεκαετίας του ’30. Υπερβολική μόχλευση, δομημένα ομόλογα, πιστωτικά παράγωγα και τοξικοί τίτλοι διαχυμένοι απλόχερα σε μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτέλεσαν το εύφλεκτο υλικό (συστημικός κίνδυνος) πάνω στο οποίο γιγαντώθηκε και απλώθηκε η φωτιά της κρίσης.
Η άμεση αντίδραση κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη ήταν να ανοίξουν τους κρουνούς παραγωγής δανεικού χρήματος και να γεμίσουν με άφθονη ρευστότητα τις τραπεζικές δεξαμενές. Όμως, η καταστροφή του χάρτινου πλούτου των τραπεζών συνεχιζόταν καθώς η πραγματική οικονομία διολίσθαινε στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό, με αποτέλεσμα η νέα ρευστότητα που λάμβαναν οι τράπεζες να διακρατείται για την κάλυψη νέων ζημιών και να μην αποδίδεται στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παρά μόνον επιλεκτικά για αναχρηματοδότηση παλαιών χρεών. Πολλοί μίλησαν τότε για το ‘τέλος της παγκοσμιοποίησης’ ή το ‘τέλος του καπιταλισμού’. Το βέβαιο είναι πως η κρίση αυτή σημάδεψε το ‘τέλος του φονταμενταλισμού της αγοράς’ και την ‘επιστροφή σε έναν ιδιόμορφο κρατισμό’ με κεντρικό του χαρακτηριστικό την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών ζημιών (τραπεζικών και μη).
Τα κράτη διόγκωσαν τα ελλείμματα και τα χρέη τους και τη ‘λυπητερή’ καλείται εφεξής να πληρώσει ο φορολογούμενος σε μία περίοδο μείωσης των πραγματικών μισθών και εισοδημάτων και αύξησης της ανασφάλειας στην εργασία (βλ ανεργία και υποαπασχόληση). Επόμενο ήταν στις συνθήκες αυτές να αμφισβητηθεί ευρέως η τεράστια κρατική βοήθεια που δόθηκε στις τράπεζες και να ζητηθεί η επιβολή αυστηρών λειτουργικών όρων και εποπτικών ελέγχων στη δράση τους. Επιβολή αυστηρότερων ρυθμίσεων και κανόνων στο σύνολο της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών, επιλεκτικές κρατικοποιήσεις ή ουσιαστική συμμετοχή στα ΔΣ και χάραξη νέας πιστωτικής πολιτικής στις ενισχυόμενες κεφαλαιακά τράπεζες, δραστικές περικοπές στις αμοιβές και τα μπόνους των ανώτατων τραπεζικών στελεχών, αναδιανεμητική πολιτική με αύξηση της φορολογίας των τραπεζικών κερδών κ.α. είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και επηρεάζουν καθοριστικά τις κυβερνητικές πολιτικές σήμερα.
Μολονότι λέγεται πως η διεθνής οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει και ότι ο κίνδυνος μιας χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης απομακρύνθηκε οριστικά, τα προβλήματα των τραπεζών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα και κατ’ ορισμένους αναλυτές ενδέχεται και να έχουν αυξηθεί στο βαθμό που οι ισολογισμοί τους δεν καθάρισαν από τα τοξικά στοιχεία και η έκθεσή τους σε εξαιρετικά επισφαλείς αγορές όπως της ιδιωτικής κατοικίας, των εμπορικών ακινήτων, των εταιρικών χρεογράφων και ευρύτερα των παραγώγων παραμένει μεγαλύτερη από ποτέ. Εάν η πραγματική οικονομία παραμείνει επί μακρόν στάσιμη ή βυθιστεί για οποιονδήποτε λόγο σε νέα ύφεση τότε το πιθανότερο είναι να έχουμε νέα ‘χρηματοπιστωτικά ατυχήματα’ και να παραστούμε ως μάρτυρες και αποδέκτες-θύματα μίας αναζωπύρωσης της κρίσης εικονικά ανάλογης με αυτή της καλοκαιρινής πυρκαγιάς που κατέκαψε την Αττική.
Οι σπίθες που σιγοκαίουν πάντα απειλητικά για μία νέα δυνητική χρηματοπιστωτική καταστροφή είναι πολυάριθμες με πλέον πρόσφατες τη πρόβλεψη Γκρίνσπαν για νέα όξυνση της κρίσης, την προειδοποίηση της ΕΚΤ για τον κίνδυνο των πιστωτικών παραγώγων και την αντίστοιχη του γερμανού υπουργού οικονομίας για επικείμενο μέσα στο 2010 νέο πιστωτικό κραχ στη χώρα του, αλλά και την εκτίμηση της Standard & Poor’s για το ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τους υψηλότερους πιστωτικούς κινδύνους στη Δ. Ευρώπη.
Για όλους αυτούς τους λόγους και σε συνδυασμό με την αλλαγή πορείας στην πολιτική αντιμετώπισης των τραπεζών που εισηγείται το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κρίνουμε απαραίτητο να ανοίξουμε μέσα από το ιστολόγιο του enet.gr και τις σελίδες της ‘Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας’ τον διάλογο με τους αναγνώστες μας στο τόσο καυτό θέμα των τραπεζών με την ελπίδα ότι κάποιες θετικές προτάσεις και λύσεις μπορεί να προκύψουν στα τραπεζικά προβλήματα προς όφελος των αποταμιευτών, των επενδυτών, των συναλλασσομένων και του δημόσιου βίου της χώρας.
Post στον φάκελο
Εξωτερικοι σύνδεσμοι
- Le G20 divisé sur comment prévenir une nouvelle crise bancaire
- Reforming Regulation of the 21st Century Financial Services Sector
- GEAB N° 36 is available! Global systemic crisis in summer 2009: The cumulative impact of three « rogue waves »
- US Bank Enemies At The Gates
- CNBC Fast Money Roubini Interview
- Federal Reserve Oversight and the Failure of Riverside Bank of the Gulf Coast
- How to tax banks
- It's still coming
- No resolution, no recapitalisation
- FDIC: Number of troubled banks rises to 416
- Germany braces for second wave of credit crunch
- Delinquency Rate On Bank Loans Up To Record 6.49%
- James Moore: Banks need to cool it as anger grows
- Ten Bubbles in the Making
- One Year After Lehman: Banks "Stabilized, But Not Stable," Rosner Says
- Can Regulators "Save Us From Ourselves"? The Risk of Another Wall St. Crisis
- What happens to accounts if the bank fails?
- Bank failure that triggered the panic
- Where Politics Don’t Belong
- G20 Clash Over How to Stop Another Banking Crisis
- Lehman Had to Die So Global Finance Could Live
- Bank crisis: 10 things to know now
- The Credit Crunch
- BIS says clearing derivatives not enough to cut risks
- 3 more bank failures bring 2009 total to 92
- But Who Is Watching Regulators?
- Tales From Lehman’s Crypt
- The Continuing Disaster of Wall Street, One Year Later
- Any Objective Review Shows that the Big Banks are Simply too Big for the Safety of this Country
- Are the Bailed Out Banks Speculating With Taxpayer Money?
- Toxic Loans Topping 5% May Push 150 Banks to Point of No Return
- Lehman Bankruptcy and Engineered Financial Armageddon Real Story
- Economic and Financial System Train Wreck Dead Ahead!
- The Future of Global Finance
- Global Warning: Iceland’s failed banks offer the West a lesson.
4 Σχολια
Πιο δημοφιλή
- Συνολικά
- Σήμερα
- Σχόλια
-
Σχόλια (133)
-
Σχόλια (106)
-
Σχόλια (99)
-
Σχόλια (2)
-
Σχόλια (0)
-
Σχόλια (55)
-
Σχόλια (0)
-
Σχόλια (2)
-
Σχόλια (72)
Από το Enet.gr
- Κινδυνεύουν με αναδρομικές ζημιές από το μικρό κούρεμα οι τράπεζες
- Περνούν τα στρες τεστ οι ελληνικές τράπεζες
- Το παγερό όχι των Ισλανδών στις τράπεζες
- Πρόσθετο χρήμα θα δώσει η ΤτΕ στις τράπεζες
- Σφιχτά λουριά για τις ελληνικές τράπεζες, χαλαρότερα για τις ιρλανδικές
- Αλλα 30 δισ. στις τράπεζες
- Τα εναλλακτικά σχέδια για τις τράπεζες
- «Ηθικές τράπεζες» και «τράπεζες χρόνου»
- Νέο χέρι βοηθείας προς τις τράπεζες
- Οι τράπεζες στο νέο μοντέλο ανάπτυξης
Από τα Blog
- Φωτοβολταϊκά: «μπλοκαρισμένα» στις τράπεζες τα χρήματα των παραγωγών tsantiri.gr
- Χουντής: Η κυβέρνηση Παπαδήμου δώρισε 18 δισ. στις τράπεζες tsantiri.gr
- Προσοχή στις νέες χρεώσεις από τις τράπεζες tsantiri.gr
- Οι τράπεζες κλείνουν κι άλλο τη «στρόφιγγα» των δανείων tsantiri.gr
- Ισπανία: Η Standard & Poor’s υποβάθμισε εννέα τράπεζες tsantiri.gr
- Προεκλογικό «δωράκι» 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες tsantiri.gr
- Πάλι στις τράπεζες για καταγραφή οι συνταξιούχοι tsantiri.gr
- «Τράπεζες και Ευρωζώνη μαζί στην κόψη του μαχαιριού» tsantiri.gr
- Μαζικές αναλήψεις στις τράπεζες υπό το φόβο της εφορίας! tsantiri.gr
- Bundesbank: Σταματά τα δάνεια σε τράπεζες με ενέχυρο τραπεζικά ομολόγα που έχουν την εγγύηση της Ελλάδας bankwars.gr
Από το Twitter
- Λαφαζάνης: Αντιφάσεις και μισόλογα για τράπεζες: http://t.co/UzKPrWIG - smartpostgr
- Με έγκριση της τρόικας οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις δανείων: Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι τράπεζες τις αναχρηματ... http://t.co/wKqqtTSr - eisodima
- RT @ISakellariadis: Δίνει τα ρέστα του το σύστημα για τα μνημόνια.ΛΥΣΣΑ να κόψουν κι άλλο μισθούς- συντάξεις και να σώνουν μονίμος τράπεζες και δανειστές.ΟΥΣΤ - aristea_a
- H Moody’s θα υποβαθμίσει 100 ευρωπαϊκές τράπεζες http://t.co/jrXkJ1dQ - PolisPress
- Ο Τσίπρας κήρυξε πόλεμο στα ΜΜΕ ζητώντας δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες και στα μιντιακά θαλασσοδάνεια και τα ΜΜΕ λύσσαξαν - o_kanivalos
- @YBoyio Σε λίγο μπορεί να δουμε και τον Μπένυ έξω απο τράπεζες να προσπαθεί κλαίγοντας να πείσει... - lagos73
- RT @skaigr Ούτε ένα ευρώ δεν έχει μείνει στις τράπεζες μετά τις δηλώσεις Στρατούλη! - xasodikis
- 2 τινά: ή εκεί στη ΝΔ μας δουλεύουν ή δεν έχουν πάρει ακόμα πρέφα ότι οι Τράπεζες θέμε δε θέμε πάνε για κρατικοποίηση! - loukiach
- @viviangi @antidrasex @TTsanaklidou Οι τράπεζες σώθηκαν. Τώρα μπορούμε να ξανακοιμηθούμε ήσυχοι. - seriusru
- καλημέρα @georgemakaronis υπο την μορφή δανείων. Όπως κάνουν οι τράπεζες! Εκμεταλλεύονται τις καταθέσεις μας και επενδύουν, γενικότερα! - Voldtony
Όταν στις αρχές του 2007 κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές της Wall Street έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ερχομό μιας απίστευτα σφοδρής οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η φωνή τους έπεφτε πάνω σε τοίχο. Ήταν εκείνη η στιγμή που η αγορά ακινήτων στις Η.Π.Α. άρχισε να υποχωρεί σημαντικά. Τα πρώτα μελανά σημεία εμφανίστηκαν τον Αύγουστο του ιδίου χρόνου, με τη φανερή αδυναμία στις αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων.
Γιατί συνέβαινε αυτό; Εδώ η ευθύνη ανήκε αποκλειστικά στις τράπεζες. Οι τελευταίες είχαν ξεκινήσει ήδη να εκδίδουν σε ανεξέλεγκτο βαθμό ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου, τα subprimes, τα οποία και συγκροτούσαν στη συνέχεια με τη μέθοδο της τιτλοποίησης σε σύνθετα ή δομημένα ομόλογα.
Ακολούθως, τα subprimes, πωλούνταν, τιτλοποιημένα πλέον, σε θεσμικούς επενδυτές – ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης αμοιβών κεφαλαίων – και μάλιστα με την αρωγή των χρηματοπιστωτικών εταιρειών ασφάλισης των πιστωτικών ομολόγων (CDS).
Οι εταιρείες αυτές παρείχαν οικονομικά προϊόντα, ασφαλιστικές δικλείδες για τα δομημένα ομόλογα σε περίπτωση χρεωκοπίας των εκδοτών τους. Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, άρχισαν να τιτλοποιούνται τα πάντα καθώς δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος στην οικονομία. Η κρίση ξέφυγε από την αγορά των στεγαστικών και άγγιξε και άλλες κατηγορίες δανεισμού (εταιρικά δάνεια, φοιτητικά και καταναλωτικά δάνεια κ.λπ.).
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας λογιστικός και καθαρά θεωρητικός πλούτος, ή όπως ονομάζεται στη γλώσσα των οικονομολόγων, ένας μοχλευμένος (leveraged) πλούτος συνολικού ύψους 63 τρισ. δολαρίων. Με απλά λόγια, επρόκειτο για μια πανάκριβη γιγαντιαία σαπουνόφουσκα...
Πολύ σωστά τα λες. Το ερώτημα είναι πως σώζεις την παγκόσμια οικονομία από μία φούσκα 63 τρισ. δολ ; Πολύ περισσότερο όταν τα 63 τρισ αφορούν μόνον την αγορά των πιστωτικών παραγώγων (CDS)ενώ η συνολική αγορά παραγώγων ξεπερνά τα 500 τρισ. Είναι δυνατόν με νέα δάνεια και εγγυήσεις 4-10 τρισ. να συγκρατήσεις μία τάση μείωσης δανεισμού (απομόχλευσης) δεκάδων τρισ ;
Τα ποσά είναι υπέρογκα και έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό. Η πιο σημαντική, ωστόσο, πτυχή αυτής της ιστορίας με τη χρηματοπιστωτική κρίση είναι πόσοι και ποιοι ήταν εκείνοι (golden και platinum boys) που πλούτισαν εν μία νυκτί, εκμεταλλευόμενοι την αναμπουμπούλα που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο υπόθεση Μέιντοφ (ΗΠΑ) και η υπόθεση Κερβιέλ (Γαλλία) δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου...
Είναι αλήθεια πως κάποια διευθυντικά τραπεζικά στελέχη ανέλαβαν μεγάλες ευθύνες, πληρώθηκαν για αυτές χρυσάφι και απέτυχαν. Και αντί να πληρώσουν, έγιναν πλουσιότεροι φεύγοντας. Γιατί πολύ απλά οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες για να τις υποστούν οι μέτοχοι, οι κεφαλαιούχοι. Παρενέβη, λοιπόν, το κράτος και κοινωνικοποίησε τις ζημιές τους, επιτρέποντας την συνέχεια στην ιδιωτικοποίηση των κερδών (βλ φετινή ανάκαμψη κερδών παρά τον εν μέρει λογιστικό της χαρακτήρα). Τα «golden boys» ήταν και παραμένουν άπληστα παρά τους περιορισμούς που σήμερα σκέφτονται οι κυβερνήσεις να τους βάλουν.
Την οργή σου όμως δεν πρέπει να δέχονται αυτοί που έπαιξαν το παιχνίδι της κερδοσκοπίας, αλλά αυτοί που τους το ανέθεσαν για λογαριασμό τους (τραπεζίτες) και αυτοί που τους το επέτρεψαν (κυβερνητικές και εποπτικές αρχές). Μην ξεχνάμε πως golden boys πέρασαν και από την Ελλάδα επενδύοντας σε δομημένα ομόλογα και αφήνοντας μαύρες τρύπες σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς. Έφταιγαν τα golden boys ή αυτοί που ‘ανιδιοτελώς’ τους εμπιστεύθηκαν και τους το επέτρεψαν ;
Νομίζω, λοιπόν, πως δεν φταίει η απληστία των golden boys για τη χρηματοπιστωτική κρίση, ούτε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ποιοί και πόσοι πλούτισαν σε μία νύχτα. Η απληστία είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό, όμως αυτό που ενδιαφέρει είναι σε ποιές συνθήκες ευδοκιμεί και ποιοί κάθε φορά τις διαμορφώνουν. Εξάλλου, πάντα κάποιοι θα πλουτίζουν ξαφνικά αρπάζοντας ευκαιρίες. Πολύ περισσότερο εάν η πίττα μικραίνει εξαιτίας της κρίσης και το πρώτο θύμα (βλ Lehman ή στην Ελλάδα ασφαλιστική Aspis) της δίδεται ως βορά στον επιχειρηματικό κανιβαλισμό...
Η πιο σημαντική πτυχή, κατά τη γνώμη μου, αυτής της ιστορίας με τη χρηματοπιστωτική κρίση είναι η παθογένεια ενός οικονομικού και πολιτικού συστήματος που συνεχίζει και σήμερα να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο αδυνατώντας να αποδεχθεί τις ωδίνες της εξυγίανσής του. Πληθωρίζει το χρήμα και παράγει νέες πιστώσεις σε ένα υπερχρεωμένο περιβάλλον, όχι για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα αλλά για να διασωθεί με κάθε τρόπο από τη χρεοκοπία μία ομάδα ασύνετων κερδοσκόπων. Έτσι, διογκώνονται τα δημόσια ελλείμματα, αυξάνουν οι τιμές και επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι ανοίγοντας περαιτέρω τη ψαλίδα των ανισοτήτων. Γι’ αυτό πιστεύω πως η κρίση είναι όλη μπροστά μας. Και μακάρι να πέφτω έξω.